طبق خبر صما، نظامنامه رفتار حرفهای اخلاقی در مهندسی ساختمان توسط اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور ابلاغ شد.
جدای از اصطلاح جدید «نظام نامه اخلاقی»، برای دستورالعمل های بیست و شش گانه ی اعلام شده که در ادبیات اخلاق حرفه ای سابقه چندانی ندارد، طبق مصوبه هیأت دولت در تاریخ دوم اسفند ماه سال جاری قرار بود که نظام نامه مذکور با نظر خواهی از سازمان نظام مهندسی ساختمان و دیگر سازمان های مربوطه و با تصویب وزیر محترم راه و شهرسازی ابلاغ شود. شنیده ها نیز حاکی است طبق توافق شورای مرکزی نظام مهندسی ساختمان و وزارت خانه، قرار بوده تدوین کدهای اخلاقی-آیین نامه اخلاقی یا اصول اخلاقی- با همفکری و همکاری دو مجموعه صورت بگیرد.
لازم به توضیح است که در ابتدای ابلاغیه آمده است:«بدینوسیله مصادیق مذکور به شرح بندهای آتی ابلاغ تا در اشتغال به حرفههای مهندسی ۷ رشته موضوع ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و رشتههای مرتبط با آن مورد رعایت قرار گیرد.»
و در مصوبه مورخه دوم اسفند ماه آمده است:«اصول اخلاق حرفه ای که همه اشخاص در ارایه خدمات مهندسی خود ملتزم به رعایت و لحاظ کردن ان هستند»
چند روز پیش چارچوب کدهای اخلاقی مهندسان ساختمان به تصویب هیأت دولت رسید.
این خبر برای من توأمان حامل دو وجه مثبت و منفی است. وجه مثبت اتفاق امروز، تصویب اولین اقدام جدی و رسمی جامعه مهندسی ایران برای داشتن کد اخلاقی- یا به تعبیری دیگر، آیین نامه یا منشور اخلاقی- است. به طور قطع، امروز در تاریخ علم اخلاق حرفه ای به عنوان روزی مهم ثبت خواهد شد؛ همان طور که روز تصویب اولین کد انجمن مهندسان عمران آمریکا در سال 1914 میلادی( یعنی بیش از یکصد سال گذشته) در حافظه اخلاق حرفه ای جهان قرار گرفت و ماندگار شد. شایسته است که این افتخار به نام شخص وزیر راه و شهرسازی، دکتر آخوندی ثبت شود.
ولی این احساس خشنودی دیری نمی پاید و جای خود را به ناراحتی و نگرانی داده و طعم تلخی را در کام من باقی می گذارد. چون با دیدن این چارچوب ارزشی و اعلام روش تدوین کدهای اخلاقی، سوالاتی چند مثل برق در جلوی دیدگانم رژه می روند. نمونه این سوالات در دو بخش صوری(فرمی) و محتوایی قابل تقسیم است.
ادامه مطلب ...